top of page

O EFT-u

EFT (Emotional Freedom Techniques/ Tehnike emocionalne slobode) poznata kao tapkanje počela se širiti zahvaljujući Gary Craig-u, njegovom tvorcu, inženjeru po struci, vječnom entuzijastu u poboljšanje kvalitete života.
Poznata diljem svijeta EFT je napravio revoluciju na polju energetske medicine, te velike pomake kod ljudi s ozbiljnim traumama kao što su zlostavljanja, post traumatski sindrom, opsesivno kompulzivni poremećaj, fobija  te raznih fizičkih bolesti.
Tehnika emocionalne slobode radi na takav način, da uspostavlja normalan protok energije u našem tijelu. EFT možemo opisati kao  tehniku „emocionalne akupresure“, gdje se točke meridijana na tijelu stimuliraju lupkanjem prstom, a istovremeno se izgovaraju afirmacije.

Negativne emocije i stres stvaraju blokade energije u organizmu. Kada se pravilno primjenjuje, EFT brzo uspostavlja normalan tok energije, zbog čega dolazi do emocionalnog i fizičkog ozdravljenja. EFT je kombinacija drevne kineske medicine i suvremene psihologije. Sastoji se od samostalnog jednostavnog blagog tapkanja (lupkanja) prstima po određenim akupunkturnim točkama, mjestima na kojima su meridijani najbliže površini tijela, dok smo istovremeno mentalno fokusirani na problem.

EFT funkcionira po premisi – neugodan događaj uzrokuje poremećaj u energetskom sustavu tijela  što dovodi do negativnih emocija. Nije nužno da svi neugodni događaji  dovode do poremećaj u energetskom sustavu tijela, tj. različito utječu od  čovjeka do čovjeka. Kod nekog će na pr. uvreda sa školskog igrališta podsvjesno utjecati na daljnje samopouzdanje, dok je
netko drugi uopće neće doživjeti. No, emocije  koje ostanu  „zaključane“ u energetskom sustavu tijela dovode do ograničavajućih uvjerenja, fobija, fizičke boli ili bolest te ostalih problema koje sprečavaju napredak. One utječu na motivaciju, kreativnost, sreću te životnu ispunjenost.

Ono što EFT radi drugačije od ostalih terapija je  kada se uznemirujuća memorija razotkrije ona stvara dodatnu neravnotežu u energiji tijela, zato se tapkanjem te priznavanjem problema i prihvaćanjem sebe unatoč problemu djeluje istovremeno na um i na tijelo. Važno je za napomenuti da se EFT-om uvijek cilja na negativno radi njegove neutralizacije jer upravo negativno stvara energetski poremećaj. Iako kod mnogih takav pristup stvara otpor je  uvriježeno mišljenje da se time i privlači loše, a i negativno uglavnom sa sobom vuče sram, krivnju,  strah ili nešto bolno što bi radije stavili „pod tepih“.  No, kratkotrajno  fokusiranje na negativno  je esencijalno jer upravo ono uzrokuje poremećaj u tijelu i stvara nemogućnost  prirodnom pozitivnom da izroni na površinu.

Neprerađene ili zablokirane emocije povezane s problemom imaju određeni intenzitet „emocionalnog naboja“ i ostaju pohranjene u energetskom tjelesnom sustavu te kao takve mogu ometati slobodan protok energije. Izvođenjem EFT-a dolazi postupno do uravnoteženja protoka energije kroz meridijane te zapažamo smanjivanje emocionalnog naboja početnog
problema što je praćeno većom opuštenošću, zadovoljstvom, optimističnijim raspoloženjem,…
U EFT se fokusiramo na problem koji je trenutno prisutan u našem životu zato što je on naša istina koja zahtjeva našu pozornost. Istovremeno tapkanje i pozornost na problem  bolje integrira um i tijelo  što rezultira razrješenjem opterećujuće „emocionalne prtljage“.
EFT nije zamjena za medicinske tretmane i liječenja. EFT je jednostavna i učinkovita metoda primjenjiva za unaprjeđenje različitih životnih područja (smanjenje stresa, učenje, odnosi, komunikacija, kreativnost, sport,…).

Gdje pomaže EFT:
- ljutnja
- sve vrste strahova i fobija
- ovisnost, žudnja za određenom vrstom hrane
- loše navike
- nesanica
- stres
- tuga, žalost, ljubavna bol
- negativna sjećanja
- dječji problemi
- osjećaj krivnje
- sve vrste bolova (artritis, bol u vratu i leđima, glavobolja itd)
- mršavljenje

Koristite EFT da bi poboljšali…
- koncentraciju
- samopouzdanje
- sposobnost samo-ozdravljenja i oporavka
- međuljudske odnose
- san i relaksaciju
- učinkovitost na poslu, u školi ili sportu

Zašto koristiti EFT?
- daje brzi rezultat
- neinvazivna
- jednostavna
- možete ju koristiti bilo gdje i bilo kada

"We all wish for world peace, but world peace will never be achieved unless we first establish peace within our own minds."

- Geshe Kelsang Gyatso

bottom of page