top of page

GRUPNI  SATOVI

Sat je prilagođen početnicima ali i naprednijim vježbačima u kojem instruktor pokazuje različite varijacije yoga položaja (asana) kako bi svatko mogao prilagoditi praksu te kroz kontinuitet i napredovati.

Zagrijavanje: Svaki sat započinjemo osvještavanjem daha, slijedi lagano zagrijavanje kako bismo probudili tijelo a posebno kralježnicu.

Pozdrav Suncu – Surya Namaskar: niz asana koje se prakticiraju jedna za drugom povezane sa dahom. Svaka asana traje onoliko koliko traje udah ili izdah. Surya  namaskar probuđuje organizam, još jaće zagrijava i priprema za asane koje slijede. Postoje različite varijacije Pozdrava suncu, na našim satovima se prakticira  tradicionalan pozdrav suncu.

Asane: Hatha vinyasa yoga je dinamičnog karaktera. Asane su povezane u slijed poput toka koji prati naš dah. Bazu Vinyasa yoge predstavlja pozdrav suncu, koji temeljito podučavamo i koji se poslije koristi kao vinyasa prijelaz iz jedne asane do slijedeće.  Osnovna svrha asana je otvaranje napetih područja tijela te ispravljanje njegovih krivih struktura, pogotovo u području kralježnice. Sve to mora biti usklađeno s pravilnim disanjem (pranayamom). Asane se izvode na dva načina: dinamično uz ponavljanje i statično ostajući neko vrijeme u položaju. O dinamičnom načinu izvođenja je riječ onda kada se ne zadržavamo u položaju, već pri udahu ili izdahu zauzmemo i napustimo položaj, a statični je položaj kada zauzmemo položaj i u njemu mirujemo.

Odmor je bitan za izvođenje asana, jer ako se zadišemo i nismo u stanju kontrolirati dah i vježbanje će biti nepravilno. Ovim načinom vježbanja razvijamo fleksibilnost, izdržljivost i mentalnu snagu.

Pranayama: Pranayama ili jogijsko disanje je svjesno upravljanje dahom. Izdahom izbacujemo štetne tvari, dok udahom unosimo svijež, čist kisik. Drevni jogiji su otkrili važnost pravilnog disanja i punjenja tijela pranom – životnom energijom te koliko svjesno disanje može unaprijediti naše živote. 

Meditacija: Meditacija nije samo vježba ili tehnika disanja. Ona nema veze s hipnozom ili magijom. Korijen riječi meditacija dolazi od latinske riječi meditare ili grčke riječi medjha što znači „prebivati unutra, misliti ili udubiti se u sebe“. Na sanskrtu se meditacija naziva dhyana, odnosno, „potpuna svjesnost“. Ovi nazivi ukazuju na to da je meditacija tehnika samospoznaje i proširenja svijesti kojom se postiže harmonija tijela, duha i emocija te se tako razvija osobnost, sreća i zdravlje.

Savasana: Svaki yoga sat završavamo dubokim opuštanjem, u ležećem položaju, tzv.Shavasani. Opuštamo najprije fizički, a zatim i mentalni dio tijela te ga dovodimo u stanje potpunog mira. Duboko opuštanje otklanja napetost i umor te vraćamo tijelo u prirodni balans. Savasana traje nekoliko minuta, nakon čega uz vodstvo učitelja polagano završavamo sat.

Yoga

bottom of page